hoogenveen crashes on natural ice and breaks shoulder

Schaatsers die in een scheur vast raken en op hun hoofd vallen tijdens het schaatsen op natuurijs? Dat zal in de eerstvolgende Elfstedentocht geen letsel meer veroorzaken. Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden heeft de schaatshelm verplicht gesteld.

Het verenigingsbestuur stelt dat het aantal mensen die hoofdletsel opliepen tijdens de Elfstedentocht van 1997 aanzienlijk was. Onderzoek van TNO (https://www.tno.nl/media/1412/kvl-pz-factsheet-bis-schaatsen-natuurijs-april-2009.pdf) toonde aan dat gemiddeld 3% van de schaatsers hoofdletsel oploopt, terwijl gemiddeld 8.300 schaatsers geblesseerd raken per jaar. In de laatste strenge schaatswinter, in 2012, kwamen 12.000 gevallen schaatsers naar de Eerste Hulp in een ziekenhuis. De meeste met een gebroken pols, maar op plaats drie stonden blessures  aan het hoofd.

Voor wie wel eens op de Weissensee de Alternatieve Elfstedentocht heeft geschaatst, is het een bekend beeld. De bebloede gezichten, die je vaker ziet naarmate de dag vordert en door vermoeidheid de scheuren in het ijs steeds groter lijken te worden. Vanaf 2017 is de helm echter ook daar verplicht. Kapotte wenkbrouwen zul je daar dus niet meer zien.

Schaatspeloton op de Weissensee verplicht met een schaatshelm

Dick Nap, veiligheids- en calamiteitencoördinator van de Weissensee, zie in een persbericht daarover: “Keer op keer zien wij schaatsers met hoofdwonden een bezoek brengen aan de medische post. Van schaaf-, tot snijwonden, van een hersenschudding tot erger. Hier maken wij ons als organisatie zorgen over. Het dragen van hoofdbescherming kan in ieder geval een hoop leed en ongemak besparen.”

In de laatste strenge schaatswinter, in 2012, kwamen 12.000 gevallen schaatsers naar de Eerste Hulp in een ziekenhuis.

Ook de professionele marathonschaatsers dragen sinds de winter van 2015/2016 verplicht een helm. Cádomotus introduceerde in 2015 als eerste merk de schaatshelm, die veiligheid combineert met aerodynamica en comfort. Daarmee werd de grootste angst onder schaatsers direct weggenomen; dat je van een helm last zou hebben tijdens het dragen en deze teveel zou zweten. 80% van het professionele peloton draagt de Cádomotus helm.

De Cádomotus Alpha Aerospeed en de Omega Aerospeed zijn getest volgens de ASTM-norm. Zij volgen de vorm van het hoofd, hebben ventilatiegaten die zijn af te dichten en hebben een eigentijds en schaatsspecifiek ontwerp gekregen. Dankzij de feedback van topatleten zijn er verschillende diktes voering en is het sluitsysteem aangepast. Naast een een sluitsysteem dat tot maat XS is af te stellen, is er optioneel een sluitsysteem voor rijders die extreem diep zitten en de helm niet in de nek willen voelen.

Lees hier meer over de Cádomotus schaatshelm