De nieuwe Carbonio schaatsschoen is gemaakt op een leest die sterk lijkt op die van de Marchese Shinobi en Ikazuchi. Dit zijn nauwkeurig voorgevormde schaatsschoenen die voor veel rijders meteen goed zitten, direct uit de doos. De schoenen hoeven niet persé eerst in de oven om daarna pas lekker te zitten. Indien het wenselijk is kunnen de schoenen uiteraard wel met warmte vervormd worden.

Het verschil tussen de Carbonio en de Nero of Bianco schaatsschoen is onder andere de hardheid van de carbon kuipzool. De Sumiyaka is een schoen die minder stijf is en zachter aanvoelt. Daarmee is ook de vervormbaarheid iets beter dan de twee Marchese schoenen. Uit de doos is ook de Sumiyaka voorgevormd, maar wel zodat deze zeer nauwsluitend aan de voet zit rond de hiel en enkel. Voor een aantal schaatsers zal dit zelfs te krap zijn. Dit is met opzet zo ontworpen omdat het effectiever is de schoen goed aan te passen met druk van binnen naar buiten dan andersom, bijvoorbeeld door middel van vacuum trekken rond de voet.

Voor het aanpassen van de Sumiyaka raden wij aan om de achterzijde van de schoen met een föhn te verwarmen zodat deze zachter wordt. Dit duurt ongeveer 6-8 minuten. Wanneer de schoen dan aangetrokken wordt zal de carbon kuip én de polstering zich rond de voet vormen. Nadat de schoen afgekoeld is blijft de nieuwe pasvorm gehandhaafd. Dit proces kan meerdere malen herhaald worden.


N.B. Als de schoen bij het eerste aanpassen misschoen aan de kleine kant lijkt, controleer dan goed of de hiel wel helemaal achterin de schoen zit. Door de krappe pasvorm aan de achterzijde is dit niet altijd het geval. Het is dan noodzakelijk om de eerst te verwarmen volgens de omschreven methode.

Lees ook: 'Hoe pas ik mijn Cádomotus schaats- of skeelerschoenen aan'