Cádo Motus Omega helm met afneembare lens

Bij de aanschaf van een bril is goedkoop vrijwel altijd duurkoop. Als je ooit eens een goedkope bril gedragen hebt, heb je misschien gemerkt dat het niet helemaal okay voelde, of dat je na een tijdje hoofdpijn kreeg. Erger nog, slechte brillenglazen misleiden je ogen. Het kan zelfs zijn je ogen even nodig hebben om weer te normaliseren nadat je slechte lenzen hebt gebruikt. Herkenbaar?

Dit is waarom een sportbril je ogen kan misleiden, of ze juist verder kan helpen en beschermen:

Rond de 13e eeuw begonnen mensen de eerste brillenglazen te maken. Letterlijk van gepolijste stenen, glazen bollen of zelfs met water. Het idee was simpel: het glas werd gecentreerd en in verticale positie voor het oog geplaatst. Gemakkelijk te berekenen, gemakkelijk te maken.

In feite worden vandaag de dag veel lenzen nog altijd zo gemaakt. Het zijn relatief vlakke lenzen, met verticale curven voor het oog gecentreerd. Geen probleem, totdat de toepassing van de bril vraag om andere vormen. Zoals in het skiën, wielrennen of schaatsen, waar de bril de vorm van het hoofd en de wetten van de aerodynamica zoveel mogelijk wil volgen.

In de jaren ’80 werden deze ronde vormen van brillenglazen populair, omdat vooral sporters de voordelen ervan konden waarderen. Aansluitende glazen rondom het hoofd werd als aerodynamischer ervaren, voorkwam wind in de ogen en verbetert het zicht op wat er naast de sporter gebeurt, wat zeker in een pelotonsport cruciaal is.

Ronde glazen buigen het licht
Lenzen werden nu op een cilindrische wijze gemaakt om de volledige dekking voor het gezicht te geven. En daar begonnen de problemen. Zodra lenzen zich meer anatomisch om je gezicht vormen (let op, je wenkbrouwen steken nog verder uit dan je jukbeenderen), kom je in een situatie waar je lichtstralen gaat ombuigen.

Vervorming van het beeld
Met slechte brillenglazen bereikt licht je ogen in een vervormde manier, je ziet niet meer de realiteit. Het licht wordt uit zijn normale lijn verdrongen door de gebogen lens, waardoor je objecten ziet die niet op hun plek staan. Je krijgt het gevoel dat iets niet helemaal goed zit. Het resultaat is vermoeide ogen of zelfs hoofdpijn. Je kunt eenvoudig testen of je lenzen prisma hebben. Kijk gewoon naar een object met en zonder bril en kijk of het object vervormd.

Er zijn overigens brillen, maar dat is maar een heel klein deel, die bewust met prisma zijn gemaakt. Voor mensen met luie ogen bijvoorbeeld. Maar dat is zeldzaam.

Als je ooit eens een goedkope bril gedragen hebt, heb je misschien gemerkt dat het niet helemaal okay voelde.

De slechte vorm van prisma vind je in goedkope lenzen. De niet gecompenseerde, gebogen lenzen en vervormde lichtbanen zorgen ervoor dat je ogen harder moeten werken om te focussen en de werkelijkheid weer goed weer te geven. Je ogen zijn er behoorlijk goed in om uiteindelijk een helder beeld voor je te schetsen, maar het resultaat is uit onderzoek aangetoond: vermoeide ogen, hoofdpijn, het zou bij langdurig gebruik je ogen zelfs kunnen beschadigen.

Lichtgolven terugbuigen
Voor ieder probleem is een oplossing. Om prisma, het vervormen van de lichtgolven, op te lossen, moet je de lens onder andere verder voorover plaatsen. Hier is wat ingewikkeld rekenwerk voor nodig om hem op de juiste hoek van je ogen te plaatsen. De lichtstralen die onder een bepaalde hoek door je lens komen, moeten er op dezelfde hoek weer uit komen. Dit is ingewikkeld, want het is een driedimensionaal probleem dat moet worden opgelost.

Dit compenseren heet in de wereld van de optiek ‘decentraliseren’. Een gedecentraliseerde lens is een lens waarbij het optische centrum niet langer het mechanische centrum is. De zijkanten van de glazen zijn dikker, waardoor de lichtgolven ondanks het gebogen glas weer in hun eigen positie worden gedwongen. Alle prisma dat was veroorzaakt door de ronde glazen wordt weer gecorrigeerd door deze techniek, waardoor je ogen dat niet meer zelf hoeven te doen.


Dit betekent dat je je ogen helpt om scherp te blijven, in plaats van dat ze vermoeid raken. Extreem belangrijk tijdens het sporten en tijdens het schaatsen.


De Omega schaatshelm is voorzien van Aerospeed lenzen die zijn gemaakt volgens de meest moderne technieken. Helemaal om je hoofd gevormd, zodat het comfortabel draagt en veel zicht geeft. Gedecentraliseerd zodat ze, ondanks de extreme curve, toch maximaal perifeer zicht geven.