Niet zelden hoor je schaatsers in de camera zeggen dat ze weer lekker schaatsten… omdat ze hun oude buizen er weer onder geschroefd hebben. Ze hebben het gevoel terug, maar laten tegelijkertijd kansen liggen om doorontwikkeld materiaal zoals de Marchese schaats te gebruiken. We houden niet van veranderen, terwijl we weten dat het niet anders kan.

Het moeilijkste voor een schaatser wat er is, is overstappen naar nieuw materiaal. Rintje Ritsma kon maar niet wennen aan klapschaatsen en bijna alle schaatsers vrezen het moment dat ze moeten overstappen als de oude buizen of schoenen versleten zijn. De ontwikkelingen bij topmerken zorgen er echter wel voor dat we nu op schaatsen van vijf jaar terug niet meer meedoen om de prijzen.

Er zijn twee redenen waarom overstappen zo moeilijk is:
Ingesleten bewegingspatronen. Je vertrouwde schaats reageert precies zoals jij voelt dat het moet. Jij en je schaats hebben samen geleerd hoe je moet sturen. Het duurt weken, misschien maanden, voordat je went aan iets anders. En bovenal heb je er heel veel geduld voor nodig om te wachten tot het moment dat het weer zo vertrouwd voelt als dat het voelde. De angst voor een verkeerde keuze is sterker.
Tijdgebrek. Iedere training in de voorbereiding op het seizoen is belangrijk. Op zoek naar vorm. En tijdens het seizoen heb je geen weken de tijd om te investeren. De belangen van de wedstrijd in het komende weekend voelen al snel te groot.

Het is de reden dat veel topschaatsers niet van merk zullen wisselen. Jonge schaatsers doen dat veel makkelijker. Ze zitten in een fase waarin de bewegingspatronen nog niet zo ingesleten zijn en hebben ook minder angst om een mogelijk verkeerde keuze te maken.

Het is daarom niet toevallig dat de leiders in het jongerenklassement bij het marathonschaatsen allebei op Marchese klapschaatsen rijden. Robert Post en Lisa van der Geest rijden al zo’n drie jaar op Marchese Record en breken nu door in de top. De jongelingen probeerden de schaats onbevangen als ze zijn en voelen de voordelen. Die groep wordt steeds groter.

Dit jaar deelt Marchese de tweede plek met Viking qua podiumplaatsen in het marathonpeloton. Inmiddels rijden zeven A-rijders op Marchese en bijna tien dames. Van onderuit wordt de aanwezigheid van Marchese buizen steeds sterker. Naast dat Mariska Huisman er weer Nederlands kampioen mee werd, gebruikt haar hele team de schaats. Nog een sprekend voorbeeld: in het regionale talentencentrum (RTC), de schaatsacademie Haarlem, rijden vijf langebaantalenten op Marchese.

Angst om te veranderen zorgt ervoor dat veel schaatsers niet op de schaats rijden die het beste bij hen past. Als je niet geremd wordt door een te sterke vooringenomenheid, kun je seconden winnen.