Drie jaar geleden introduceerde Cádomotus de Marchese Record klapschaats. Een revolutionaire schaats, waarmee Bob de Jong direct Olympisch eremetaal greep. Niet lang daarna werden de eerste wereldbekerzeges en wereldtitels behaald op de Record. Waar staan we nu? Een driedelige serie over een spetterende introductie, doorontwikkelen en onzekere schaatsers.

1: Een unieke schaats
2: Wat zeggen de schaatsers
3: Voor wie is de Record geschikt

Artikel 2: Wat zeggen de schaatsers

Als in 2009 de Marchese Record op de markt komt, is al snel de aandacht getrokken. Met Trevor Marsicano en Bob de Jong als uithangborden, staat de Record binnen no-time op de podia van internationale wedstrijden. In Vancouver (Olympische Spelen 2010) behaalt Bob de Jong het brons, daarna begint hij aan zijn tweede jeugd. In 2011 en 2012 wordt hij wereldkampioen.

"Ik kan blijven gaan”, zegt Bob de Jong. Hij voelt altijd druk in zijn afzet, juist ook als hij op een 10 kilometer diep moet gaan. “Ik voel me heel ontspannen op de rechte stukken en in de bochten kan blijven doortrappen.”

Ik kan blijven gaan

Een uitleg die we vaak herhaald horen. Omdat de druk op het ijs meer verdeeld is over de hele afzet, hoeft de timing minder nauwkeurig. Dat is vooral prettig als je vermoeid raakt en de controle over je spieren, en daarmee je coördinatie, vermindert.

Marathonkampioene Mariska Huisman wint vanaf dat ze overstapt op de Records bijna alles wat er te winnen valt. In 2011 wint ze haar eerste mass-start en in dat seizoen is ze op de Weissensee onverslaanbaar.

“Ik hoorde iedereen over hoeveel druk je kunt opbouwen op deze schaats. Ik was bang dat het teveel zou zijn, maar ik voel me juist heel ontspannen in de wedstrijd. En als het moet gebeuren, is alles raak!” 

De Canadese Ivanie Blondin bestormt in het huidige seizoen de wereldbekers met een zege in de ploegenachtervolging. Blondin, met een verleden in het shorttrack, zegt eindelijk controle te voelen. “Iets wat op Maples nooit lukte. Ik houd erg van de grip in de bochten.”

Ik hoorde iedereen over hoeveel druk je kunt opbouwen op deze schaats

Mariska Huisman rijdt de laatste jaren van haar carriere op Cádomotus 525 en wint alles