Afgelopen zomer verplichtte de KNSB het dragen van een schaatshelm in het marathonschaatsen, als antwoord op de ongelukken die er afgelopen winter in het peloton zijn gebeurd. Cádo Motus anticipeerde door aan het einde van de afgelopen winter al uitvoerig te testen met de schaatshelm in wedstrijdverband. Onder andere Mariska Huisman, Lisa van der Geest en Fabio Francolini reden ermee op het hoogste niveau.

Ongelukken

Doordat het marathonschaatsen in het seizoen 2014/2015 regelmatig in het nieuws kwam vanwege de ongelukken, raakte de discussie rondom veiligheid in een stroomversnelling. Naast de helm werd er gedebatteerd over de invoering van snijvaste kleding en aanpassing van de luchtkussens naast de baan, evenals een bredere bezetting van medisch personeel bij wedstrijden. Een goede zaak, want veiligheid is enorm belangrijk.

Voortijdig anticiperen op de vraag

De wijzigingen in de reglementen zorgen voor een andere vraag uit de markt. Want waar in juni 2015 pas officieel werd bekrachtigd dat de schaatshelm verplicht is gesteld, moeten schaatsers deze per september al kunnen dragen. De ontwikkeling van een dergelijk product neemt minstens een jaar of langer in beslag. Met andere woorden; om aan de vraag van de markt te kunnen voldoen, moet je anticiperen op behoeftes die ontstaan. Dat vereist kennis van de sport en alertheid.Partner van Oakley?

We zochten ruim een jaar geleden al partners die met ons een schaatshelm wilden ontwikkelen, omdat het de meest logische stap is als er weinig tijd is. Maar grote fietshelmmerken blijken weinig interesse te hebben. Het schaatsen is een kleine markt, voor fietsmerken niet interessant. Als schaatsmerk zijn we daardoor onze eigen R&D gestart. We hebben nagedacht over hoe een helm er in deze sport er eigenlijk uit moet komen te zien en het resultaat is een heel nieuw design. Het is meer dan een shorttrackhelm kopiëren. Er zijn reeds contacten met toeleveranciers van onder andere goggles voor Oakley voor verdere ontwikkeling van het vizier.

ASTM impact test schaatshelm

De schaatshelm

De schaatshelm is getest volgens de ASTM-norm. Hij volgt de vorm van het hoofd, heeft ventilatiegaten die zijn af te dichten en heeft een eigentijds en schaatsspecifiek ontwerp gekregen. Dankzij de feedback van topatleten zijn er verschillende diktes voering en is het sluitsysteem aangepast. Naast een een sluitsysteem dat tot maat XS is af te stellen, is er optioneel een sluitsysteem voor rijders die extreem diep zitten en de helm niet in de nek willen voelen.

Cádomotus heeft razendsnel op deze nieuwe ontwikkeling ingespeeld zodat deze nieuwe design helm nu al bij 20 schaatsspeciaalzaken in de winkel ligt. Overigens is de Marchese-helm niet de enige helm die voldoet aan de eisen gesteld door de KNSB. Rijders hebben de keuze uit een aantal helmen, bijvoorbeeld modellen die in het shorttrack gebruikt wordt.

Kunnen er nog dingen beter?

De fabrikant heeft per abuis het testnummer 000000 gebruikt, in plaats van het testnummer 682.0001.001. Daarnaast wordt onderzocht of de bevestiging van het vizier eenvoudiger kan.

De relatie tussen markt en sporter

In veel sporten staat de relatie tussen sporters, bonden en fabrikanten nogal eens onder druk. In het schaatsen is echter in korte tijd gewerkt aan een heel mooie oplossing. Gelukkig heeft de KNSB meer tijd genomen voor de ontwikkeling van de bewerkbare snijvaste kleding, waarvan iedereen mag aannemen dat dit in de nabije toekomst steeds meer gebruikt moet worden. Het voorinvesteren is bij kledingfabrikanten al aan de gang. Zodat er volgende zomer ver doorontwikkelde producten beschikbaar zijn waar topschaatsers mee uit de voeten kunnen.