Aanpassen van de schoenen door warmtevervorming

Oven, maximaal 60 graden, 15 minuten

Verwarmen met de oven heeft een aantal grote voordelen. Zo wordt de schoen heel gelijkmatig warm, ook van binnen en kan je de temperatuur goed onder controle houden. Als er relatief veel vervormd moet worden, dan is de oven de beste optie.

De oven heeft ook nadelen. Delen van de schoen die je niet wilt vervormen, worden ook warm. Er bestaat kans op ongewenste vervorming, bijvoorbeeld van de carbon zool, waardoor de montageblokken niet meer uitgelijnd staan. Ga nooit staan op een verwarmde schoen, belast de zool in zijn geheel niet. De schoen kan torderen en vervormen, waardoor de montageblokken ook verschuiven.

Andere nadeel is de lijm. Deze wordt extreem heet en zacht, waardoor het leer over het carbon kan gaan verschuiven. Als de schoen te heet wordt, kan de lijm zelfs loslaten. Kijk ook uit met het aantrekken van de schoen na verwarming: trek veters niet strak aan en zeker de buckle niet.

 

Föhn/verfbrander

Verwarmen met de föhn heeft als grootste voordeel dat alleen die plek op de schoen warm wordt, die jij wilt. De rest van de schoen blijft onveranderd uitgelijnd, de carbon zool heeft niets te lijden en de pasvorm zoals deze bedoeld is, blijft zoveel mogelijk intact.

Föhnen is daarmee met name geschikt voor kleine drukplekken. Pas op dat je de föhn niet te dicht op de schoen houdt. Voel regelmatig hoe warm het leer wordt, zodat dit niet verbrand en blijf de föhn altijd heen en weer bewegen. Zodra de kuip warm genoeg is, kunt u de gewenste vervorming aanbrengen met een knobbeltang of gewoon met de (niet blote) handen.

Als er alleen plaatselijk een aanpassing gedaan dient te worden, dan geniet de föhn de voorkeur. Moet er bijvoorbeeld ook bij de voorvoet en over het hele enkelgedeelte vervormd worden, dan is de oven de betere optie.

Bedenk wel: herhaald verwarmen van carbon, lijm en stiksels, tast de stijfheid en duurzaamheid van de schoen aan.

 Techniques de thermoformage pour les chaussures de roller en carbone

Please notice that every time you heat up the boot, the durability is affected.